Om den nya Israel-Hamaskonflikten

Som ni alla vet har det den senaste veckan varit krig mellan Hamas och Israel. Det finns mycket att säga om detta.

Krisen har sin grund i dåvarande israeliska premiärministern Ariel Sharons misstag 2005 att göra slut på all israelisk närvaro i Gaza. Att avsluta den skulle spara pengar och göra Israel mer populärt i omvärlden, påstod han. Han erkände risken att terrorgrupper då skulle kunna göra den till bas för attacker mot Israel, men menade att de skulle man kunna eliminera med flygbombningar och omvärlden skulle ha förståelse för såna bombningar då man gjort den goda gesten att avsluta den ”ockupation” omvärlden varit så arg på Israel för. 

Sharon har visat sig få fel på alla punkter. Att inte närvara i Gaza har varit mer kostsamt och har sannerligen inte förbättrat Israels anseende. Och istället för att se det som en god gest så såg invånarna i Gaza det som ett tecken på svaghet vilket är varför de röstade fram den islamonazistiska gruppen Hamas till makten redan nästa år. Hamas har sedan de tog makten gjort området till en terrorbas och har gång på gång, tillsammans med liknande terrorgrupper som Islamiska Jihad, plågat Israel med omfattande raketbeskjutning.

Samtidigt har de, medvetna om omvärldens avsky för civila dödsoffer, systematiskt använt civila som ”mänskliga sköldar”, vilket gjort att oavsett hur Israel reagerat så har de vunnit. Om Israel bombar då kommer Israel klandras för de civila dödsoffren, om Israel inte bombar då kommer man undan med att attackera Israel.

Mycket riktigt har västerländsk vänster och de flesta västerländska journalister agerat ”nyttiga idioter” i det här fallet och klandrat Israel för dödsoffren, varpå avskyn mot Israel kommit att bli mycket större än om Israel varit kvar i Gaza.

Ironiskt nog skyller många av Hamas ”nyttiga idioter” i väst konflikten på ”ockupationen” trots att den alltså avslutades 2005 och trots att det alltså som sagt är just det avslutandet som är roten till konflikten

Den mest grundläggande lärdomen av detta är att en varaktig fred är omöjlig fram tills dess endera Hamasstyret eller Israel försvinner.

. Hamas definierar syftet med sin organisation som utplånandet av Israel och ersättandet av det med en muslimsk teokrati, och man ser väpnad kamp som det viktigaste medlet för att uppnå det målet.

Hamas går ofta med på vapenvilor, men det är bara ett taktiskt drag för att få utrymme att återuppbygga upp sina arsenaler och på annat sätt skaffa sig en bättre position inför framtida stridigheter, det handlar aldrig om någon varaktig fred.

Det Israel borde göra är därför att försöka göra Sharons misstag ogjort genom att inleda en fullskalig markinvasion, återta kontrollen och helt utplåna Hamasstaten i Gaza. 

2 tankar om “Om den nya Israel-Hamaskonflikten

  1. Ping: Vem är det som inte vill ha fred? | Hemma hos POS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s