Riksbankens farliga nollränta

Riksbanken har alltså valt att föra Sverige till det tillstånd som muslimer av religiösa skäl och extrema miljöpartister av ideologiska skäl önskar se-ett räntefritt samhälle (åtminstone för kortsiktiga riskfria lån). Riksbanken är varken muslimer eller miljöpartister utan de motiveras av ekonomisk ideologisk dogm av halv-religiös karaktär som är känd som inflationsmålet.

Varför inflationsmålet, eller rättare sagt konsumentprisinflationsmålet, är fel är något som jag diskuterade utförligt i min Timbrorapport i frågan som jag rekommenderar er att läsa. Lite förenklat handlar det om att det inte alls är något fel med att positiva utbudschocker pressar ner priserna, och att ”lösningen” på detta ickeproblem kommer skapa problem med tillgångsprisbubblor och för stor skuldsättning eftersom lägre ränta har större påverkan på tillgångspriser (exempelvis aktiekurser och bostadspriser) och skuldsättning än på konsumentpriser.

Att den låga svenska inflationen grundar sig i ökat utbud bevisas av att sysselsättning och produktion stiger hyfsat snabbt i Sverige just nu.

Samtidigt har Sverige däremot ett problem i att huspriserna och skuldsättningsnivån ökar alldeles för snabbt. Riksbankens tidigare räntesänkningar är en av de främsta orsakerna till detta problem, och gårdagens beslut kommer förstås förvärra situationen ytterligare.

Vissa försvarare av detta beslut menar att politikerna istället borde motverka dessa problem genom att exempelvis slopa (eller åtminstone begränsa) avdragsrätten för skuldräntor eller avreglera byggandet. Visst vore det bra, men det kommer inte att hända. Det är som att argumentera mot bombningar av terrorstaten Islamiska Staten (IS) genom att säga att det vore bättre om de upplöste sig själva. Visst vore det bättre, men det kommer inte att hända, och svenska politiska åtgärder mot för höga bostadspriser och skulder kommer inte heller att hända.

Vad som däremot troligen lär hända är att vi senare får en ekonomisk kris på grund av Riksbankens, och politikernas, ansvarslösa beslut.

 

 

 

En tanke på “Riksbankens farliga nollränta

  1. Ping: Riksbankens kamp mot billigare varor och höjd levnadsstandard | Hemma hos POS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s