Om alliansens senaste svek

Just när du trodde att svensk borgerlighet, eller den sorgliga ursäkt till borgerlighet vi har i Sverige, hade sjunkit så lågt den kunde sjunka, beslutade de sig alltså i lördags för att sjunka ännu lägre genom att göra om sig till stödparti(er) för vänsterpolitik.

Mött med en massiv kritikstorm från borgerliga gräsrötter, och även många framstående borgerliga profiler, har de försvarat det med att de vill göra det möjligt med minoritetsregeringar i Sverige. Men det var möjligt fram tills nu också med samma metoder som i andra demokratiska länder och historiskt i Sverige, alltså om minoritetsregeringen övertygar oppositionspartier tillräckligt många eller stora för att uppnå riksdagsmajoritet, att stödja budgeten.

Det man nu upprättar är istället de facto ett system med minoritetsstyre, något som har ett antidemokratiskt och antiliberalt drag över det. Att som Anna Kinberg Batra säga att det handlar om att acceptera folkviljan tyder på att hon endera är allt annat än smart (”trots” att hon är Stockholmare och inte ”lantis”) eller väldigt ohederlig.

Det är den politiskt principiella aspekten av det hela. Den praktiska effekten för oss svenskar i vardagslivet är att en Miljöpartistisk-Socialdemokratisk regering beroende av Vänsterpartiet får full frihet fram till åtminstone 2019 (vilket är det tidigaste året en eventuell ny regering kan förändra skatter eller utgifter) att inskränka vår frihet och försvaga vår ekonomi med skatte- och utgiftshöjningar. Som Jonas Sjöstedt nöjt kunde konstatera så ökar detta ordentligt just Vänsterpartiets inflytande då antagande av budget kommer att hänga på Vänsterpartiets godkännande då det krävs för att de ska ingå i ”regeringskonstellationen”. Och då många frågor som normalt inte anses som budgetfrågor, som exempelvis obligatoriskt gymnasium, som hänger på högre utgifter som därmed kan omdefinieras som budgetfrågor och ingå i budgetpropositioner har alliansledarna faktiskt gått med på att lyda vänsterblockets politik mer än de nu kanske inser.

Men vad var då alternativet till uppgörelsen frågar Expressens Anna Dahlberg på twitter? Tja, det fanns flera alternativ som utan tvekan får anses som mindre dåliga än att låta Miljöpartiet och Vänsterpartiet diktera svensk ekonomisk politik, som att bilda den typ av regering som just nu existerar i de 2 EU-länder som har lägst arbetslöshet, Tyskland och Österrike, med storkoalitioner mellan Socialdemokraterna och det största borgerliga partiet. Det skulle visserligen nog blockera mer liberaliseringar, men dessa hade aldrig hänt givet nuvarande valresultat, och det hade blockerat de socialiseringar denna uppgörelse möjliggör.

Ett annat var att locka SD att stödja en borgerlig regering i utbyte mot rimliga reformer som inte inskränker den liberala principen om fri rörlighet för självförsörjande personer men minskar de statliga utgifterna för asyl- och anhöriginvandrare (reformer som ett borgerligt parti (KD) liksom för övrigt Anna Dahlberg själv förespråkat), något de med all sannolikhet skulle gå med på.

Är verkligen någon slags psykologisk beröringsskräck inför SD viktigare för Anna Kinberg Batra och andra alliansledare, än vad som är bäst för Sverige, och svenskars frihet? Det verkar inte bättre…

Annonser

2 thoughts on “Om alliansens senaste svek

  1. Ett uppenbart alternativ är att borgarna fortsätter obstruera mot dålig politik istället för att lägga sig platta iallafall. Det finns inget egenvärde i att landet ”kan styras”, som diverse tyckare i media uttrycker det. Utgångspunkten att det måste hittas en stabil majoritet är infantil.

  2. Ping: Avskaffat överskottsmål hade kunnat vara rätt | Marknadsliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s