Riksbankens hyckleri

Det finns förvisso flera andra skäl till de skenande bostadspriserna och den orsaksrelaterade alltför höga skuldsättningen hos svenska hushåll, som alltför lågt bostadsbyggande i relation till den allt högre folkökningen (pådriven främst av bidragsfinansierad invandring), den skattereform alliansregeringen genomförde där bostäder nästan enbart beskattas vid försäljningar (med effekt på utbudet av bostäder och därmed också priserna som borde vara uppenbart för alla ekonomiskt bildade) och skattesubventioneringen av bostadslån.

Men att Riksbanken genom att sänka korträntan klart under noll, till och med i nominella termer (ännu mer så i reala förstås), också bidragit till att förvärra problemet är uppenbart. Något som inte hindrar Riksbanken från att i DN debatt idag gråta ut över hur det problemet blir värre och kräva amorteringskrav. Intressant nog medges indirekt i artikeln, signerad delvis av Riksbankschefen Stefan Ingves, att deras policy bidrar till problemet, men att ompröva denna policy tycks uteslutet.

Länge tycktes Riksbanksledningen faktiskt medveten om problematiken, som jag skrev om i en Timbrorapport, men efter att blivit kritiserad av Aftonbladets ledarsida och Paul Krugman så tycks de istället beslutat sig för att förvärra problemet och två sina händer genom att förespråka ”amorteringskrav”, en ”fyrkantig” lösning som är problematisk då den inte tar hänsyn till olika hushålls speciella situation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s