Kommer Aftonbladet framhålla Grekland som ekonomisk förebild?

Att läsa Aftonbladets ledarsida är alltid lite av en tragikomisk upplevelse, där det komiska i dess absurditet förstörs av det tragiska i insikten att det faktiskt finns folk som tror på det som skrivs och förmodligen vissa som låter sig påverkas av det.

Eva Franchells ledartext där Malmö, av alla kommuner, framhålls som en ekonomisk förebild sticker nog dock ut i dess absurditet.
Som enda argument för att det är en förebild framhåller hon att ett företag valt att investera där och att en företrädare för det företaget sägs påstå att de valde Malmö framför Stockholm för att det finns många invandrare i Malmö.

Det framstår som ett minst sagt suspekt argument bland annat för att det inte direkt saknas invandrare i Stockholmsregionen. Även om andelen invandrare är lägre än i Malmö så är det absoluta antalet, i områden som exempelvis Rinkeby, Tensta och Fittja, klart högre, så om nu någon vill rekrytera invandrare för sakens egna skull så lär de få mer än tillräckligt av arbetssökande vid en etablering i Stockholm.

Mycket mer relevant än enskilda anekdoter om företagssatsningar är dock den samlade arbetsmarknadsbilden. Enligt arbetsförmedlingen fanns det i juli 361,000 arbetslösa (definierat som ”öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd”). Av dessa återfanns hela 22500, eller 6,2%, i Malmö. Att jämföra med Malmös befolkningsandel på 3,3%. Malmös arbetslöshetsprocent är alltså nära dubbelt så högt som riksgenomsnittet! Stockholms kommun ligger som kontrast väldigt nära riksgenomsnittet när det gäller arbetslöshet.

Då ska vi ändå komma ihåg att Malmö är den enskilt största nettomottagaren från det kommunala skatteutjämningssystemet, de får över 4 miljarder (ca 14000kr per invånare), vilket också per invånare är mycket högt, högre än alla andra kommuner bortsett från ett antal glesbygdskommuner. Utan de pengarna hade situationen i Malmö varit mycket värre.

Varför Malmö presterat så mycket sämre än Stockholm kan diskuteras. Jag tror det långvariga rödgröna styret där spelat en stor roll. Men att Malmö är ett avskräckande exempel snarare än en förebild borde vara uppenbart för alla som inte skriver ledare för Aftonbladet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s