Alternativen till dokusåpan Bernadotte

Då ”kungen” har sin 70:onde födelsedag idag och det uppmärksammas stort så känner jag att jag vill kommentera ”monarkin” som institution.

Sanningen är att Sverige inte är en monarki. ”Monarki” kommer från det grekiska ordet för envälde och det har inte Sverige.  ”Kungen” har ingen makt alls, än mindre total makt. Saudiarabien är en monarki, Sverige är det inte. Istället är Sverige ett land där de facto presidenten kallas statsminister och sen också har en mycket dyr skattefinansierad dokusåpa som kretsar kring Bernadottefamiljen.

Att döma av opinionsmätningarna ,och det faktum att det finns en tidning, ”Svensk Damtidning” som nästan helt ägnar sig åt att bevaka dem,är denna dokusåpa populär. Men det finns inget bra skäl till varför även dem av oss som inte är intresserade av dokusåpan ska betala för den. Privatisera det hela och låt dem som gillar det finansiera dokusåpan där Bernadottefamiljen låtsas vara kungar (eller drottningar/prinsar/prinsessor). Då de som sagt de facto inte är det idag skulle det inte vara mindre verklighetstroget än dagens institution.

Men vad ska då ersätta ”kungen”? Saken är den att han behöver inte ersättas, då han som sagt bara är en dokusåpeskådis. Istället kan vi helt enkelt besluta oss för att ge statsministern statschefsuppdraget genom att kalla honom ”president”.

Eller så kan vi göra så att det sker ett separat (inte nödvändigtvis på annan valdag än de andra valen) presidentval där en president, med vetomakt  och stor utrikespolitisk roll likt i USA, väljs separat från riksdagen. Det skulle kosta något mer, men å andra sidan skapa en maktdelning som nog vore mestadels nyttig.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s