Nej, ”Fri lunch” finns inte heller med arbetstider

I Malå i Västerbottens län vill Vänsterpartiet ”testa” 6 timmars arbetsdag med samma lön som för 8 timmars arbetsdag.

Saken är ju dock att vi sedan länge haft väldigt många personer som vi kunnat testa teorin om att kortare arbetstid innebär lägre sjukfrånvaro och bättre prestationer: de kallas deltidsarbetande.

De har vänstern dock inte velat testa eftersom de paradoxalt nog samtidigt som de talat om ”rätt till heltid” velat genomföra allmän deltid. Fast då med 33% högre timlön.

Så, är det den högre timlönen som ska sänka sjukfrånvaron eller är det den kortare arbetstiden? Oftast framställs det som det senare, men som sagt då är det inte särskilt logiskt att samtidigt kräva omvandling av deltidstjänster till heltidstjänster.

Då högre timlön förbättrar incitamentet för att arbeta något kan det mycket väl nog minska sjukfrånvaron något, men då det också innebär högre sjukersättning blir effekten knappast särskilt stor.

Just eftersom att förslaget innebär så mycket högre timlön så vore det extremt kostsamt, även om det vore så att det innebar en viss minskning av sjukfrånvaro, och det har faktiskt exempelvis försöket i Göteborg  bekräftat. Eftersom det krävts fler anställda har kostnaderna ökat kraftigt. Att som den verklighetsfrämmande vänstern ( F!, Mp, V och vissa inom S (dock ej partiledningen)) kräver, införa det som allmän regel i offentlig sektor skulle kräva kraftiga skattehöjningar och/eller nedskärningar.

Det finns ingen ”fri lunch” i arbetstidsfrågan. Ska vi undvika stora skattehöjningar och/eller nedskärningar måste en eventuell arbetstidsförkortning i offentlig sektor matchas med motsvarande sänkning av månadslönerna.

Expressen har för övrigt en bra ledare i ämnet.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s