Om Miljöpartiets kris

För 2 år sedan var Miljöpartiet ”on top of the world”, för att använda ett engelskt uttryck. De fick hela 15,4% i EU-valet, och var näst största parti, efter Socialdemokraterna. De väntade sig nog inte att kunna få fullt lika höga siffror , eller att åter blir större än Moderaterna, i riksdagsvalet, men de väntade sig att bli tredje största parti, och kampanjade faktiskt för att folk skulle rösta för dem för att de, och inte Sverigedemokraterna, skulle bli tredje största parti.

Istället fick de bara 6,9%, mindre än hälften av deras EU-valresultat, och bara strax över hälften av vad SD fick. Istället fick de bara 6,9%, mindre än hälften av deras EU-valresultat, och bara strax över hälften av vad SD fick. 

Trots det lyckades de komma in i regeringen,. Men sen dess har de tappat ytterligare. Inte sedan Ny Demokratis totala självförstörelse under det tidiga 90-talet har ett riksdagsparti skadat sig själv så mycket.

Den mest akuta nyliga krisen handlar som bekant om att de haft ledande företrädare med islamistiska åsikter , som dessutom haft kontakter med turkiska fascister. Men utöver det så har Åsa Romson varit ett konsekvent sänke med exempelvis hets mot vita heterosexuella män, med jämställande av migranters död i Medelhavet med det industriella folkmordet i Auschwitz och betecknande av 11:e september attackerna 2001 som ”en olycka”.

Föga förvånande har hennes förtroendesiffror varit överlägset lägst bland partiledarna och det är förstås av den anledningen som Miljöpartiets valberedning valde att peta henne. Jag hade föredragit om hon varit kvar för då hade hon kunnat skada Miljöpartiet mer, men för den som gillar MP är det rätt beslut.

Om det var rätt för MP (och därmed fel för Sverige) eller tvärtom att behålla Gustav Fridolin är mer osäkert. Han är också en belastning för MP, fast inte lika mycket, trots hans roll i att befordra islamister.  Isabella Lövin verkar vara relativt vettig för att vara miljöpartist (vilket dock förstås inte säger särskilt mycket), något som tyvärr ökar risken för att MP inte åker ut ur riksdagen nästa val.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s