Nej, det är inget fel med vinster i skolan

Expressens ledarsida har under senare tid varit rätt så bra. Av de 4 största tidningarna är det nog bara Svenska Dagbladets som varit bättre (DN:s och framförallt Aftonbladets har däremot varit riktigt dåliga).

När det gäller frågan om vinstdrivande skolor driver man dock en Sjöstedtlinje . I den senaste ledaren i ämnet blir de närmast filosofiska i frågan och försöker argumentera för varför det skulle vara principiellt fel. Att de blir filosofiska är intressant och på sätt och vis välkommet, men deras argument håller inte.

Deras främsta argument är att då alla ickeanarkister tycker att staten ska ha ett ”våldsmonopol” (eller som jag diskuterar nedan snarare ett monopol när det gäller att bestämma när våld är legitimt) så bör även skolan undantas från marknaden eftersom det sägs vara ”myndighetsutövning”.

Om vi ska ta det hela från början: Det finns starka skäl för att inte skapa konkurrens om ”nattväktar”-funktionerna, eller ”våldsmonopolet” till privata sektorn. För konkurrens i våld är detsamma som krig. I Syrien, och andra länder med inbördeskrig, så konkurrerar olika grupper om vem som är bäst på våld. I Syriens fall konkurrerar Assadregimen, stödd av Hizbollah, Iran och Ryssland, med kurdiska grupper samt med Islamiska Staten, al-Qaida ( vars syriska gren kallas ”Nusrafronten”) och diverse andra rebellgrupper av varierande grad av sunni-islamism, de senare understödda av exempelvis Saudiarabien och Turkiet. Konkurrens när det gäller våldsutövande är en förfärlig idé då det innebär krig.

Viss våldsutövning kan och bör ändå legitimt utföras privat, som när privatpersoner utövar självförsvar när de attackeras och när vinstdrivande väktarbolag erbjuder personer och organisationer skydd. Men såvida man inte vill ha inbördeskrig av syriskt slag kan det bara finnas en aktör som har den yttersta makten att avgöra när det är legitimt att använda våld.

Skolan är inte på något sätt jämförbart med det. Konkurrens mellan skolor innebär inte att de skjuter eller bombar varandra, det innebär att de försöker erbjuda bättre och/eller billigare alternativ, precis som i alla andra fredliga aktiviteter.

Expressen menar att skolan också har en särställning eftersom det handlar om ”myndighetsutövning” i form av skolplikt och betygssättning.  Det första är för det första inte legitimt och för det andra så hade det varit irrelevant även om det varit legitimt. Det finns inget i skolpliktens natur som handlar om eventuellt kassaflöde till och från de som organiserar skolan. Och betygssättning? Vad sjutton har det med saken att göra. Oavsett om skolan är kommunal, ideellt driven eller vinstdrivande så är det lärarna i klassrummet som sätter betygen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s