2 saker om Brexit

Det finns mycket att säga om Brexit.

Det första är att det troligen nog är bra för Storbritannien, men desto sämre för Sverige och resten av EU. Exakt vad som kommer att hända är oklart då något avtal inte finns, och det lär dröja ett tag.

Personligen tycker jag att principen för ett avtal borde vara enkla: Inga restriktioner för handel.

OK, det finns kanske en del komplicerade tekniska frågor om hur varor och tjänster bör regleras, men där är förutom att regleringarna för övrigt bör vara så få som möjligt, principen att när brittiska varor och tjänster kommer till EU bör de regleras enligt EU-regler och när EU-varor och tjänster kommer till Storbritannien bör brittiska regler gälla.

Se hur snabbt jag kommer fram till ett handelsavtal. Men så enkelt vill förstås inte politiker och byråkrater att det ska vara för då skulle de förlora sina högavlönade jobb.

Jag ser sen hur flera ledande politiker, inklusive svenska socialdemokratiska regeringsföreträdare talar om hur britterna måste straffas på ett sätt som ej specificeras uttryckligen men antyds innebära handelshinder, för de ska inte tro att de bara kan ta ”russinen ur kakan”, en attityd som delvis kanske motiveras av bitterhet och delvis av en vilja att avskräcka fler länder, som Nederländerna och Frankrike, från att göra som britterna.

Lyckligtvis är det inte så sannolikt att det faktiskt blir så då övriga EU:s ekonomi skulle skadas svårt av det och det har de inte råd med nu..

Frågan som det där med att ta ”russinen ur kakan” väcker är dock att om det är gynnsamt, varför överhuvudtaget ha en kaka då? Borde vi då inte avstå från att göra kakor med russin och äta russinen direkt, eller för att överföra det från analogins nivå, borde vi inte skippa EU utöver avlägsnandet av olika hinder för handel?

Det borde vi förstås. Och byråkraternas och politikernas resonerande har oavsiktligt medgett så.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s