Varför återinförd värnplikt vore fel

Man kan ha flera negativa synpunkter på den forna alliansregeringen, men de gjorde faktiskt en del positiva saker också. En av dessa var att avskaffa statligt tvångsarbete för svenska militären, eller ”värnplikt” som det formellt kallas.

Dessvärre kan det komma tillbaka. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet (som tragikomiskt, bland annat med tanke på deras syn i denna fråga, nu kallar sig ”Liberalerna”) har klart uttalat sig för det. De övriga riksdagspartierna är lite oklara i frågan .

Sen angående sakfrågan: det finns möjliga situationer där värnplikt kanske kan rättfärdigas, när en demokrati hotas av en totalitär granne med stor armé. Som i fallen med Sydkorea, Taiwan och (fram tills nyligen) Israel.

Sverige är dock verkligen inte ett sådant fall. Ett anfall mot Sverige från något närliggande land framstår som otänkbart, med det möjliga undantaget för Ryssland. Och även det framstår som extremt osannolikt med tanke på för det första att Ryssland nog, i den mån de är intresserade av att anfalla andra, är mer intresserad av Ukraina och andra forna Sovjetrepubliker, och för det andra för att Ryssland skulle lida av svåra konsekvenser om de mot all förmodan gjorde så.

Så jag ser inte något större behov av upprustning.

Men har inte försvarsmakten ett ”personalförsörjningsproblem”? Kanske, även om eventuella behov av stärkt försvarsförmåga bör i första hand täckas av bättre militärteknologi. Irak hade under Gulfkriget 1991 klart fler soldater (värnpliktiga för övrigt, till skillnad från de amerikanska) än den USA-ledda koalitionen, men det blev ändå en promenadseger för de senare pga det teknologiska övertaget.

Och om nu fler soldater behövs, så borde väl Försvarsmakten göra som alla andra arbetsgivare som har svårt att rekrytera tillräckligt många anställda: höja lönen! (eller på annat sätt förbättra arbetsvillkoren). Betalningen till de som tjänstgör i Försvaret ligger nu på så låga nivåer att Migrationsverket hade utvisat dem om de varit arbetskraftsinvandrare

Något militärt behov av värnplikt existerar alltså definitivt inte. Men när det påpekas så brukar vissa värnpliktsförespråkare säga att systemet behövs för ”social fostran”. Jag tycker idén om ”social fostran” är totalt skitsnack, men utöver det, så borde inte sånt ha avklarats i den 12-åriga skolgång barn tvingas till? Vad skulle ett trettonde år av påtvingad närvaro i statens institutioner kunna åstadkomma som inte de tidigare 12 åstadkom?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s