Värnplikt är fel

Troligen kommer värnplikten nu återinföras. Regeringen är för, liksom Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och ”Liberalerna”.

Skälet sägs vara att för få vill frivilligt ansluta sig. Men om så är fallet, varför gör inte försvarsmakten som alla andra arbetsgivare vid personalbrist och erbjuda högre lön och/eller bättre arbetsvillkor?

Det finns hur många exempel som helst på militärer som klarar sig utan värnplikt, bland annat då världens mäktigaste militärmakt, så nej det är inte nödvändigt. Det viktigaste i dagens värld är inte antalet soldater utan militärteknologi.

Tydligen ska inte heller alla bli intvingade (det hade förstås kostat för mycket) så det hela ska tydligen baseras på mer eller mindre godtyckliga kriterier.

Alla seriösa ekonomiska studier visar också att även om det minskar den statsfinansiella kostnaden (per soldat alltså, men ökar antalet soldater ökar också den statsfinansiella kostnaden) så ökar den samhällsekonomiska kostnaden då folk ägnar sig åt sysslor de är mindre lämpade åt.

Ja, sen har vi ju det där med att det innebär en grov inskränkning av den personliga friheten.

Så det här förslaget bör skrotas omedelbart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s