Vi behöver inte fler poliser

Den ökande våldsbrottsligheten har gjort att det blivit populärt att kräva att det ska bli fler poliser. Så populärt att alla riksdagspartier ställer sig bakom det kravet. Den politiska ”debatten” mellan riksdagspartierna i frågan har handlat om vem som vill öka antalet mest, vem som är mest trovärdig i att åstadkomma det och vems fel det är att det inte redan nu är fler poliser.

Sanningen är att det är lättare sagt än gjort att öka antalet poliser då för få söker polisutbildningen och för många slutar. Att öka antalet poliser kräver att fler vill bli det och färre vill sluta, vilket i sin tur lär kräva saker som högre löner för poliser. Det innebär att det skulle bli väldigt kostsamt att öka antalet då vi inte bara ska betala lön till många fler utan också betala mycket mer per person.

En annan sanning är att det inte behövs fler poliser. Vi behöver fler poliser som bekämpar grov brottslighet, visst, men många poliser idag ägnar sig helt eller delvis åt annat. I bästa fall med olika byråkratiska uppgifter, i värsta fall åt att bekämpa offerlösa ”brott” som sexköp och användning av förbjudna substanser. Det är något väldigt felprioriterat när polisen har resurser över för att trakassera och straffa festivalbesökare som inte skadat någon.

Så, istället för en mycket kostsam ökning av antalet poliser, se till att poliserna fokuserar på brott där det finns faktiska offer. Och om man kombinerar det med legalisering av åtminstone cannabis så lär det dessutom bli färre riktiga brott att bekämpa, då legalisering kommer försvaga de kriminella gäng som ligger bakom mycket av den.

Lämna en kommentar