Förbjuda vem?

En psykiskt sjuk man som, av ännu inte helt klargjord anledning, var arg på psykiatrin mördar en ledande psykiatriker under Almedalsveckan i Visby. Har det några politiska konsekvenser?

Vänstern vill iallafall det. De pekar på att den galne mannen tydligen för några år sedan hade vissa lösa band till nationalsocialistiska Nordiska MotståndsRörelsen (NMR). Han var aldrig medlem, men hade skrivit några insändare i deras nättidning Nordfront och deltagit i några av deras demonstrationer. Det är oklart om han fortfarande sympatiserar med NMR, men hans advokat förnekar det.

Men trots att banden är väldigt svaga och det inte finns några tecken på att mordet skulle ha något med den nationalsocialistiska ideologin eller NMR som organisation att göra så använder vänstern det för att förfära sig över att NMR inte portades från Almedalsveckan och att ”nazism” (av någon anledning vill vänstern inte använda det korrekta ordet ”nationalsocialism”) inte är förbjudet.

Den första punkten är skrattretande löjlig då NMR detta år inte ens hade någon formell närvaro i Almedalen. Man kan inte porta någon som inte ens försöker ta sig in, och deras frånvaro i år misslyckades uppenbarligen att hindra mordet.

På den andra punkten kan det konstateras att förbud av fredliga anhängare av en viss ideologi (även i mitt tycke en så avskyvärd som nationalsocialismen) strider mot grundläggande liberala och demokratiska principer. I och för sig kan man i fallet NMR diskutera om de verkligen kan anses som fredliga trots att de var oskyldiga i det här fallet, men eventuell repression mot dem kan enbart bygga på bevisad utförande eller förberedelse av våld, inte på deras åsikter.

Att hålla på den principen är särskilt viktig för att vänstern har lite oklar definition på vad de menar med ”nazism”. När förbudsfrågan diskuteras är det vanligen bara NMR som diskuteras, men i andra sammanhang så brukar även Sverigedemokraterna beskrivas som ett nazistiskt parti. Och ja, hela högeroppositionen brukar ofta beskrivas som ”blåbruna” av vänstern. Det hela riskerar därför i förlängningen att kunna bli ett vapen mot demokratiska högerkrafter

Lämna en kommentar