Konstgödslet slår tillbaka

I Sri Lanka har regeringen fallit efter omfattande folkliga protester mot den svåra ekonomiska kris dess politik orsakat. Att Sri Lankas regering fallit har rapporterats i svenska medier, däremot nästan inget om orsaken till krisen. Orsaken är att regeringen beslöt sig för att allt jordbruk i Sri Lanka snabbt skulle ställa om till ekologisk produktion, vilket bland annat innebar ett förbud mot konstgödsel.

Då ekologisk produktion är mycket mindre effektiv än konventionell ledde det till en stor nedgång i produktionen, vilket drabbade inte bara bönder, utan även övriga befolkningen som fick se en kraftig uppgång i matpriserna (Långt större än de matprishöjningar vi drabbats av). Björn Lomborg sammanfattade kollapsens förlopp bra här.

I ett relaterat skeende som det rapporteras nästan ingenting om i svenska medier, så är det så att i Nederländerna, som är ett befolkningsmässigt och ekonomiskt stort land (tredje största handelspartnern efter Tyskland och Norge) i vår närhet, pågår nu ett bondeuppror. Vägar och många byggnader blockeras, matleveranserna till butikerna begränsats och stora demonstrationer (där inte bara bönder utan även stadsbor som sympatiserar med bönderna) har genomförts. Bakgrunden är att den nederländska regeringen i klimatalarmismens namn beslutat att genomföra ett program som kommer innebära en nedstängning av stora delar av det nederländska jordbruket, framförallt då den del som använder sig av nötkreatur och en övergång till mer ekologiskt jordbruk utan konstgödsel. En omställning som är kusligt lik den katastrofala politiken i Sri Lanka

Förhoppningsvis kommer den nederländska regeringen till slut backa från sin vansinniga politik pga de massiva protesterna och de problem som dessa skapar. Om inte så får inte bara Nederländerna stora problem, utan även övriga världen då landet är en av världens största matexportörer.

Lämna en kommentar